Fairtrade versterkt de onderhandelingspositie van koffieboeren
Fairtrade versterkt de onderhandelingspositie van koffieboeren
Tegenwoordig zijn veel producten voorzien van een Fairtrade-label. Ik weet niet of jullie het weten, maar koffie was de allereerste FAIRTRADE product wat op de markt is gekomen. Max havelaar stichting heeft dat 20 jaar geleden bewerkstelligd. Tegenwoordig heeft deze stichting een hele belangrijke positie binnen een ontwikkelingsland.
De kleine koffieboer moet meer zekerheid krijgen en daarom moeten zij een eerlijke prijs krijgen voor hun koffiebonen. Helaas is dit tot op heden niet vanzelfspekend. De wereld handel in voedsel fluctueert sterk en de prijzen schommelen enorm. Dankzij deze schommelingen is er een zekere Fairtrade minimumprijs ontstaan. Deze prijs fungeert als een vangnet en beschermt producenten tegen prijsschommelingen naar beneden, Zo is het inkomen van de kleine boeren verbeterd, en hebben ze meer financiële stabiliteit.
Eigen inspanningen
Als consumenten kunnen we een actieve bijdrage leveren, wij kunnen campagne voeren en meer Fair trade producten kopen. Tegenwoordig kun je Fairtrade koffie in diverse smaken verkrijgen. Steeds meer horeca ondernemingen serveren alleen Fair trade gerelateerde koffie. De mens heeft het recht op een fatsoenlijke werk- en leefomstandigheden. Zij hebben het recht om genoeg voedsel te krijgen, en dit moet worden verleend. Om dichter bij dit doel te komen, versterkt Fairtrade kleine boeren en plantagearbeiders in ontwikkelingslanden en opkomende landen om de kans te geven op een duurzame verbetering van hun leefomstandigheden. Een belangrijke instrument daarvoor is het aanvullen van de minimumprijs. Verder is het van belang om een eerlijke handelsvoorwaarde samen te stellen. Het Fairtrade-label staat voor duurzame geteelde Fair trade producten.