Koffie trends

Koken met koffie

recept kipfilet koffie

Waarschijnlijk betekent koffie meer voor je dan gewoon een recht-toe-recht-aan kopje koffie. Het is je startsignaal voor een nieuwe dag, het overlegmoment op je werk en gewoon het ’thuisgevoel! Je bent daar niet de enige in, dat blijkt wel uit het feit dat er tegenwoordig eindeloos veel soorten koffie zijn en de ‘barista’s’ draaien overuren om de talloze luxe koffiesoorten te kunstig te versieren.

Maar wist je ook dat koffie het geheime ingrediënt is van veel koks? Het is een natuurlijke smaakversterker, heeft een licht karamelliserende werking waardoor vleessappen behouden blijven en het geeft een subtiele geroosterde smaak.

Wil je de culinaire waarde van koffie eens uitproberen? Hieronder volgt een recept voor heerlijke kipfilet met koffie en kardemom!

Ingrediënten:

  • 4 Enkele kipfilets
  • ½ liter kippenbouillon
  • 2 Uitjes of sjalotten gesnipperd
  • 30 Kardemon peulen, geplet of 5 tl. kardemompoeder
  • 30 Gram Arabica koffiebonen
  • 3 El. eetlepels olijfolie
  • Flinke scheut koffielikeur
  • 200 Ml. koksroom
  • 500 Gram wortelen in plakjes
  • 1 El. boter
  • 1 Tl. suiker
  • Chilipoeder
  • 1 Bosje Turkse peterselie
  • Peper en zout uit de molen

Bereiding:

Breng de kippenbouillon aan de kook, maar houd ongeveer 100 ml (half glas) achter. Bestrooi de kipfilets met zout en peper en doe ze in de bouillon. Zet het vuur lager en laat de kipfilets in 10 à 15 minuten gaarkoken. Haal ze uit de pan en dek ze af met aluminiumfolie om ze warm te houden.
Verhit de olie in een koekenpan en voeg koffiebonen, kardemom en uitjes toe en bak op matig vuur tot de uitjes glazig worden. Giet er 300 ml van de bouillon en de likeur bij. Breng aan de kook en laat sudderen.

Ondertussen smelt je de boter in een braadpan en bakt hierin de wortelen licht aan. Strooi er een theelepel suiker over en laat het geheel kort op hoog vuur al roerend karamelliseren. Voeg hier ongeveer 150 ml. bouillon aan toe, breng op smaak met een snufje zout en chilipoeder en laat de worteltjes koken tot het vocht bijna helemaal verdampt is. Knip de peterselie grof en schep het erdoor.

Wanneer de uiensaus tot de helft is ingekookt, giet je er de room bij. Roer tot een gladde, romige saus ontstaat. Zeef de saus en breng op smaak met zout en peper.
Snijd de kipfilet in plakjes en rangschik het met de wortelen op een bord. Giet er wat van de saus over en serveer met witte rijst.

Bron afbeelding: Lowcarbchef.nl

Over de auteur

Show Buttons
Hide Buttons