Iedereen kan toch koffie zetten?
Zoals ondertussen al wel duidelijk is geworden is koffie belangrijk voor Nederlanders. De Nederlander drinkt gemiddeld 2,4 kopjes koffie per dag en daarmee staat ons land bovenaan in de wereldranglijst van koffiedrinkers! Mooi zo, maar waarschijnlijk betekent dit, dat we met ons enthousiasme ook weleens koffie gedronken hebben die niet te drinken was. Beheersen we wel de kunst van het koffie zetten? Beheerst je buurman wel de kunst van het koffie zetten? Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn bij het zetten van een lekker bakje koffie en deze zullen we bespreken op dit gedeelte van de website. Bovendien zullen we een handleiding per koffiesoort beschrijven. Hoe zet jij een perfecte espresso? En een normale koffie? Wat zijn goede verhoudingen? Je leest het natuurlijk op koffieschoonmaak.nl. Hieronder volgen alvast de eerste belangrijke tips voor het zetten van een lekker bakkie zwart goud!
1. Koffie zetten begint met goede koffie
Logisch zou je zeggen, maar het belangrijkste ingrediënt van koffie is de koffiemaling waar je water doorheen gaat. Heel veel mensen kopen hun koffie in de supermarkt, en daar is in principe niets mis mee. Maar, waar let je op als je een keer wat meer geld uit wil geven aan koffie?
- Koop koffiebonen in plaats van gemalen koffie! Op deze manier behoud je koffie makkelijker zijn smaak. Reeds gemalen koffie kan gemakkelijk zuriger worden en smaak verliezen.
- Let op de brandingsdatum van de bonen om zo vers mogelijke koffie te kopen. Gebruik de koffie binnen een maand na het branden.
- Het is niet verplicht om de brandingsdatum te plaatsen. Vaak is het ook lastig om deze te vinden op de verpakking. Zoek dan een specialist in koffiebonen op internet of in de buurt..

2. Koffie zetten is heet
Koffie hoort heet te zijn. Een tip die we graag willen meegeven is om in het kopje waarin je de koffie gaat serveren alvast warm water te doen. Op deze manier is het kopje alvast warm en verliest de koffie die je erin giet minder warmte.
3. Koffie zetten doe je met schoon materiaal
En hoe maak ik mijn materiaal schoon?
- Spoel je koffiekan voor en na gebruik uit. Doe pas water in je kan, nadat je de koffiekan hebt uitgespoeld. Op deze manier is bovendien het ‘oude water’ uit je kraan weg.
- We hoeven waarschijnlijk niet uit te leggen dat je servies en kopjes schoon horen te zijn.
- Spoel je filter vooraf met water. Vooral bruine koffiefilters bevatten vaak veel papiersmaak. Dus, zet je koffie voor een fijnproever? Giet dan eerst flink wat water door je filter, voordat je de koffie erin doet.