
Vaak nemen mensen die even in een energie dipje zitten een bakkie koffie. Maar er zijn ook mensen die hier helemaal geen energie van krijgen. Hoe zit dat dan? Is het bij iedereen anders?
Nederlanders drinken gemiddeld op een dag 2,4 koppen. Dit is 260 liter per jaar per persoon. Toch werkt koffie niet bij iedereen hetzelfde maar heel bewust zijn we hier niet van. Zodra je energie level wat lager ligt pak je even een bakje koffie met het idee dat je door de cafeïne wat alerter en energieker wordt. Dit werkt alleen niet altijd bij iedereen! We nemen als mensen op dezelfde manier cafeïne in ons lichaam op. Binnen drie kwartier is het allemaal opgenomen in ons bloed.
Afbraak & erfelijkheid
Toch werk de koffie zelf bij iedereen anders. Het proces gaat dan wel hetzelfde maar ieder lichaam is anders. De een krijgt een energie kick van hier tot Tokyo en de ander zou wel een dutje kunnen doen. Dit ligt dus aan de afbraak van het lichaam. Het ene lichaam breekt de cafeïne sneller af dan de ander. Het blijkt dus dat kan verschillen per erfelijke aanleg. Ondanks de afbraak blijft het een aantal uur in je lichaam. Dit heeft weer te maken met je lever.
Factoren van afbraak
Het komt vaker voor bij vrouwen die de pil slikken dat ze cafeïne minder snel afbreken. Maar mensen die roken hebben sneller de kans dat het snel uit je lichaam is. Ook antibiotica en antidepressiva hebben invloed op de afbraak. Ook bepaalt de hoeveelheid koffie die je drinkt natuurlijk of je lichaam gewend is aan de cafeïne of niet. Zo kunnen je leverenzymen actiever worden als je dagelijks veel koffie drinkt.