Geschiedenis van koffie Koffie

Hoe wordt koffie gemaakt?

Gebrande koffiebonen

Koffie: we zijn er allemaal gek op. Maar weet jij eigenlijk waar koffie vandaan komt en hoe het gemaakt wordt? Wij vertellen je alles over de oorsprong van dat hemelse, bruine vocht!

Koffieplant

Het begint allemaal bij de besjes van de koffieplant. De koffiebes is een steenvrucht en bevat een pit die precies lijkt op een boon. De planten groeien vooral in warme landen, zoals in Zuid Amerika en Afrika. Als de koffiebes rijp is, is deze mooi rood en dat is het juiste moment om hem te plukken. De beste koffie wordt gemaakt van uitsluitend rijpe bessen en daarom is het ook het beste om de struiken handmatig te plukken. Een plantage wordt zo tot acht keer geplukt. Meestal wordt het echter machinaal gedaan, en volgt er na de oogst nog een selectieprocedure.
Na de pluk volgen er achtereenvolgens een natte en een droge procedure. Bij het natte proces worden de bessen geweekt in water. De onrijpe bessen komen dan bovendrijven en worden eraf geschept. Vervolgens worden de bessen door een soort rooster geperst. Op die manier wordt de buitenkant van de vrucht verwijderd. Vervolgens worden de pitten machinaal schoongeborsteld en blijft alleen de boon over.

Bij het droge proces worden de bonen in de zon gedroogd. Tijdens het drogen moeten de bonen regelmatig omgedraaid worden. Dit wordt herhaald tot ze precies het juiste vochtgehalte hebben. Na het drogen worden de bonen nogmaals geborsteld en op kwaliteit geselecteerd. Om een product met een constante smaak te kunnen bieden, worden de bonen vervolgens gemengd door verschillende selecties te ‘melangeren’.

Eindproduct

Het laatste deel van de productie omvat het koffiebranden. Met toevoeging van een heel klein beetje olie, wordt de oogst gebrand in een speciale oven. De bruine koffiebonen die nu ontstaan, zijn het eindproduct. Het kan vermalen of als hele boon op de markt gebracht worden en daarmee kun jij je heerlijke, welverdiende kop koffie maken!

Over de auteur

Show Buttons
Hide Buttons